Resepi Kuih Kaswi Tepung Beras. Kuih tempatan biasanya dihasilkan dengan menggunakan bahan asas seperti tepung beras, tepung pulut, tepung ubi kayu, gula melaka, santan dan sebagainya. Cara membuat kuih badak berendam :

Bila disebut kuih tempatan pastilah kuih tradisional yang terbayang di ingatan. 1 /½ camca besar tepung ubi. Kuih tempatan biasanya dihasilkan dengan menggunakan bahan asas seperti tepung beras, tepung pulut, tepung ubi kayu, gula melaka, santan dan sebagainya.
Bila disebut kuih tempatan pastilah kuih tradisional yang terbayang di ingatan. Resepi kuih kaswi disalin dari blog azie kitchen di sini bahan bahan: 240gm gula merah 240gm gula pasir 500gm kelapa parut cara memasak:
1 cawan gula merah atau gula perang. 1 helai daun pandan, disimpul. Ya, kuih tempatan ialah kuih yang menggunakan bahan tempatan yang mudah didapati di negara kita.
Anda Juga Boleh Cuba Resepinya Di Rumah, Agak Mudah!
Resepi kuih badak berendam yang sedap dan manis yang dibahagikan oleh irhana canella di facebook. ½ /¼ cawan gula merah/ gula melaka. Resepi yang ingin kami kongsikan kali ini resepi kuih bingkai tepung beras.
#3 Kuih Kosui/Kaswi Imej Via Facebook.
Kira berapa cawan gula yang dapat. Kuih ini dimakan bersama santan kelapa bagi memberikan rasa lemak. ½ /¼ cawan gula pasir.
1 /½ Sudu Tea Nescafe.
Rancangan awalnya, saya hanya ingin berehat dan tidur. Sekiranya anda tidak menemui tepung gandum, anda boleh juga menggunakan hanya tepung beras. Kuih ini cara masaknya akan dibakar sehingga permukaan kuih menjadi keras dan sedikit garing dan hangit.
Paket (250Gm) Tepung Beras Jenama Erawan (3 Gajah) • Tepung Jagung • Biji Telur • Santan • Sudu Besar Gula • Sudu Kecil Maggi Cukup Rasa • Sudu Kecil Garam • Sudu Besar Bijan Hitam (Nak Letak Blh, Xnak Letak Pun Blh) Dapur Yusfarisyia.
Resepi ini dikongsikan oleh nordiana mat desa di laman facebook. Kompilasi resepi mudah untuk dicuba. 3 sudu kecil air kapur (masukkan 1/4 cawan air dalam bekas kapur mkn & kacau2 sikit gunakan jari untuk menghasilkan air kapur yg sederhana pekat, kemudian baru di sukat) 3 sudu besar kicap manis (untuk warna & untuk menaikkan rasa lemak) bahan salut.
Cara Membuat Kuih Badak Berendam :
Untuk menyediakan intinya, campurkan air bersama gula pasir dan gula merah sehingga larut kemudian ditapis. 2 cawan tepung gandum* 1/2 cawan tepung ubi* Sementara saya masih berada di langkawi untuk program teambuilding jabatan, saya cuma nak tayangkan kuih kaswi yang menggunakan resepi yatie juga.