Resepi Kerang Masak Sos Tiram

Resepi Kerang Masak Sos Tiram. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Masukkan cili hiris,daun bawang & tomato 6.

DaPurku Berasap Lagi... Kerang masak sos Tiram
DaPurku Berasap Lagi... Kerang masak sos Tiram from dapurkuberasap.blogspot.com

Kerang • biji tomato(potong dadu) • sb sos ikan • inci belacan(saja tambah🤭) • perahan limau nipis • ketumbar(hiris) • biji cili api(hiris) • bawang putih(racik) shazrina kerang bakar Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 2 camca besar), tumis bawang putih hingga harum, masukkan sos tiram dan kacau rata. Kerang merupakan sumber laut yang kaya dengan zat besi.

Masakan thai ni memang sinonim dah dengan segala jenis seafood. 7 ingredients of resepi kerang bakar af ala. Memasak sangat cepat, cuma lagi lama daging diperap dengan sos tiram, lagi lah sedap dan mesra.

Tutup api dan sedia untuk dihidangkan. Masukkan pula sos tiram.tuang sedikit air dan tambahkan garam secukup rasa.masak kerang sehingga terbuka kulitnya.setelah masak, bolehlah dihidangkan. Kacau rata dan masak sehingga mendidih.

Masukkan Kerang Dan Kacau Sekata.masukkan Sos Tiram, Gula Dan Garam.


Oren sunquick 2 sudu besar; Kebiasaannya kita selalu jumpa dan tengok kerang bakar atau rebus yang mana akan dicicah dengan sos. Kebiasaannya kita selalu jumpa dan tengok kerang bakar atau rebus yang mana akan dicicah dengan sos.

Kemudian Masukkan Cili Boh Dan Belacan Serta Bersama Sedikit Air, Didihkan.


Bawang merah 2 biji dihiris,, cili merah 1 biji(. ️ cuci bersih kerang, kemudian rebus sekejap. Masukkan sotong, gaul dan masak hingga sotong berubah warna.

Masukkan Cili Kisar Dan Masak Sehingga Pecah Minyak Atau Sehingga Cilinya Masak.


Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar iaitu bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Makan hanya sekadar untuk mengalas perut supaya tidak kelaparan. Sementara menyiapkan ayam percik kelantan untuk nana, saya sediakan juga baby kailan goreng dengan sos tiram.

Sos Tiram Bukan Sahaja Digunakan Sebagai Bahan Penyedap Semasa Memasak Tetapi Juga Boleh Diguna Sebagai Bahan Perapan.


Bila ayam dah hampir masak, masukkan cili padi, kicap manis dan daun bawang. Lada benggala |ikut suka nak letak@tidak; Selepas itu masukkan sos tiram bersama air.

Kacau Rata Dan Masak Sehingga Mendidih.


Bawang besar | 2 biji * bawang putih | 4 ulas* halia | 1inci* cili besar merah | 2 biji* cili padi merah | 7/8 biji* serai | 2 batang dihiris panjang; Perasakan dengan sos ikan, serbuk lada hitam, serbuk pasti sedap knorr, garam, dan gula. Masukkan sos tiram, serbuk belacan, serbuk perasa, cili padi, cili merah dan cili hijau.

LihatTutupKomentar

ads1

close