Resepi Sotong Masak Halia Ala Thai. Semua di atas tumbuk ya; Sedikit serbuk kunyit jika mahu.

Bawang putih, bawang merah, halia, serai, daun limau purut dan limau nipis dia potong awal² yer. Contohnya masakan thai, yang sudah menjadi kegemaran ramai orang. Lada hitam satu sudu kecik;
Ianya memiliki rasa manis daripada kicap dan juga pedas daripada cili padi. Sekali makan pasti tak cukup! Kemudian masukkan serai dan cili kisar.
1/2 kilo sotong (suka ati nak potong cmne pun) *hiris halus 1 biji bawang merah 2 ulas bawang putih 2 besar ibu jari halia 1 batang serai 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar assam jawa (dicairkan dengan 1/3 cawan air, ambil airnya sahaja, biji dibuang ye) garam gula ajinamoto 1/2 cawan minyak masak Boleh buat makan bertambah dengan resipi ini. Semua di atas tumbuk ya;
Ambil Sesudu Besar Air Rebusan, Baki Toskan.
Pastikan sotong dah bersihkan dan toskan sekejap. Masukkan carrot & kacang panjang. Cara penyediaan sotong masak paprik :
Resepi Sotong Masak Ala Thai @ Siam.
Masukkan sotong biar sehingga masak & kemudian masukkan pula udang masak sebentar saja tambahkan sos tiram, sos cili, sos ikan dan sedikit garam. Cara buat dan masak resepi sotong phat phet ala thai. 1 kg sotong (lumur kunyit dan garam setelah itu goreng halfcooked)
Masaukkan Sos Cili Thai Kacau Sebati.
Madu 3 sudu secubit garam Masakan thai ni memang sinonim dah dengan segala jenis seafood. Selamat mencuba resepi seafood sotong yang dimasak ala thai.
Resepi Sotong Masak Pedas Ala Thai, Resepi Ayam Masak Pedas Thai, Resepi Ayam Masak Pedas, Resepi Sotong Masak Pedas Ala Thai, Resepi Ayam Masak Pedas Ala Thai, Resepi Sotong Masak Halia, Resepi Sotong Masak Kicap, Resepi Sotong Masak Kunyit, Resepi Sotong Masak Hitam, Resepi Sotong Masak Kari, Resepi Sotong Masak.
Masukkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia hingga naik bau. Lepas tu curahkan pula sosnya yang lengkap dengan rasa pedas, manis dan masam. Sos tiram 1 sudu besar;
Tumis Bahan Tumbuk Tadi Dengan Serai.
Akhir sekali masukkan cili padi, serai, daun limau purut dan kacang panjang. Panaskan minyak dan tumis bawang putih bersama halia. Masukkan cili kering kisar dan tumis hingga pecah minyak.