Resepi Paru Berempah. Ok, paru sedia di makan. Siapkan jintan manis, jintan putih dan ketumbar untuk di tumbuk.

Stok paru ini adalah stok yang dibawa balik dari kelantan semasa ibadah korban baru baru ini. Tapi anak2 k.nor sorang pun tak suka makan benda ni. Makan dengan nasi putih panas terserlah kesedapannya.
Semua boleh dengan paru sambal ini. Siapa tak makan paru lembu? Tapi anak2 k.nor sorang pun tak suka makan benda ni.
*untuk ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus biasanya saya akan basuh bersih, toskan kemudian goreng tanpa minyak hingga terbit bau dan garing. Kalau masak lain macam kurang sikit lah. Setelah lama memikirkan masakan apa yang ingin dibuat untuk memasak paru, akhirnya saya memilih paru goreng rangup yang merupakan lauk kegemaran.
Ok Sekarang Kita Tengok Resepi Kami Untuk Kali Ini.
Cili kering 50 tangkai, bawang kecik merah 6 ulas, bawang putih 3 ulas, sedikit belacan (kalau suka), sedikit kicap manis, garam, ajinomoto atau serbuk cukup rasa sedikit, Walaupun menu menggunakan paru ini nampak mudah, namun untuk menyediakan paru goreng yang sedap, rangup dan tidak hanyir, tetap ada caranya. Hati & limpa berempah by :
Setelah Lama Memikirkan Masakan Apa Yang Ingin Dibuat Untuk Memasak Paru, Akhirnya Saya Memilih Paru Goreng Rangup Yang Merupakan Lauk Kegemaran.
1 kg limpa, direbus dan dibuang kulit dan lemaknya dan dipotong ikut suka ~ k.nor campur dgn hati lembu [madihaa campur hati dengan paru sekali sebab ada serba sikit] 2 sudu makan rempah kari daging [madihaa lebihkan sikit] 4 sudu makan kicap lemak manis [madihaa lebihkan sikit] ½. Mula mula kena cuci bersih dulu. *untuk ketumbar biji, jintan kasar dan jintan halus biasanya saya akan basuh bersih, toskan kemudian goreng tanpa minyak hingga terbit bau dan garing.
Menu Simple Pembuka Selera Sama Ada Ketika Berbuka Mahupun Bersabur.
Resepi ayam goreng berempah yang sangat sesuai dihidangkan bersama nasi minyak atau nasi lemak. 1/2 cawan rempah biji kerumbar. Saya menunggu masa yang sesuai untuk memasaknya.
Paru Goreng Yang Rangup Seakan Keropok Memang Enak.
Samada makan dengan nasi putih, lauk untuk lontong atau dimakan dengan mee hoon. Siapkan jintan manis, jintan putih dan ketumbar untuk di tumbuk. Setelah tu, digaul bersama paru.
Siapa Tak Makan Paru Lembu?
Sama macam saya tapi itu cerita lama. Paru dibersihkan dan direbus hingga empuk. Sedap juga jika dimakan bersama nasi putih yang panas begitu.