Resepi Kaswi Gula Merah. Rasanya yang lembut dan bergoyang. 1 cawan gula merah atau gula perang.

Kuih kaswi gedik sedap dimakan untuk sarapan dan minum petang. Satukan semua bahan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata/sebati dan ditapis. Pada mat lah kan sebelum buat apa2 resipi, pastikan semua barang2 yang perlu telah disediakan, longgok semua atas meja kerja, lepas tu timbang atau sukat dan letakkan mengikut.
1/3 cawan tepung gandum (42g) 2 sudu besar tepung kanji ubi kayu (16g) 1 sudu teh air kapur (5ml) sedikit pewarna/kicap manis. 2 cawan tepung gandum 1 cawan tepung ubikayu 3 cawan air 2 sudu besar bancuhan air kapur bahan c:(mix) 1 biji kelapa parut putih sedikit garam cara membuat: Bagi penggemar kuih kaswi,memang kena cuba resepi kuih tradisional kaswi gula merah yang ini.
Rasanya yang lembut dan bergoyang. Tak perlu risau gagal ye, resipi penuhnya ada dikongsikan di bawah ini. Kuih kaswi gula merah bertekstur lembut bergoyang dan dimakan bersama kelapa parut bergaram.
Rasa Kuih Kaswi Yang Lembut, Tidak Terlalu Manis, Sedikit Kenyal Dan Disalut Pula Dengan Parutan Kelapa Yang Lemak.
Tepung gandum ~ 1 setengah cawan 2. Kuih kaswi gula merah bertekstur lembut bergoyang dan dimakan bersama kelapa parut bergaram. Sesuai di makan secara santai samaada di waktu pagi, makan petang atau supper.
Sediakan Pengukus Dan Bila Air Telah Mendidih Barulah.
Bahan untuk resepi kuih kaswi. Jika nak kuih lagi wangi boleh letak daun pandang semasa merebus air gula merah. Resepi kuih kaswi gula merah sukatan cawan mudah gebu sedap.
Untuk Mendapatkan Hasil Yang Kurang Manis, Sukatan Gula Merah Boleh Dikurangkan Sedikit.
Gunakan cawan metrik untuk sukatan yang tepat. Mana tidaknya, dengan teksturnya yang lembut dan memang sedap bila dimakan tu. Pada mat lah kan sebelum buat apa2 resipi, pastikan semua barang2 yang perlu telah disediakan, longgok semua atas meja kerja, lepas tu timbang atau sukat dan letakkan mengikut.
1 Cawan Gula Merah (Boleh Guna Serbuk Yang…
20 hingga 30 minit jumlah hidangan: 3/4 sudu teh kapur makan dicampur 3 sudu makan air. Kuih kaswi ini merupakan salah satu kuih tradisional yang digemari ramai sehingga sekarang tau.
Rasanya Yang Lembut Dan Bergoyang.
Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. 1.satukan bahan a dalam periuk,masak sehingga gula. Disalut pula dengan kelapa muda memang membuka selera.