Resepi Rendang Daging Kelantan

Resepi Rendang Daging Kelantan. Bila rendang kering (tapi masih lembap dan bekuah sedikit), masukkan hirisan halus daun kunyit. Untuk rasa yang lebih padu, boleh tambahkan cili padi (lada burung).

Resepi Rendang Daging Kelantan Resipi Rendang Daging
Resepi Rendang Daging Kelantan Resipi Rendang Daging from samueletop.blogspot.com

Jika air kurang, boleh tambah. Tutup periuk dan rebus dengan api sederhana sehingga daging empuk. 4)bila daging sudah empuk,masukkan santan dan asam gelugor.biarkan mendidih seketika lalu masukkan kerisik,gula melaka dan garam secukup rasa.masukkan juga kicap pekat,kacau perlahan hingga masak sempurna.tujuan kicap.

Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan. Masa memasaknya mungkin lama sikit sebab perlu masak daging sehingga empuk. Cara menyediakan singgang daging ini seperti berikut:

Bila rendang kering (tapi masih lembap dan bekuah sedikit), masukkan hirisan halus daun kunyit. Setelah garing, masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih. Masukkan air secukupnya bersama asam gelugor.

Melihat Tajuk Resepi Jer Dah Membuat Hati Teruja Untuk Mencuba.


Tutup periuk dan rebus dengan api sederhana sehingga daging empuk. Kali ni che nom nak masak ayam kerutuk, masakan yang berasal dari kelantan. Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.

Bagi Anda Yang Nak Cuba Masak Sendiri Lauk Ni, Apa Kata Jom Ikut Resepi Daging Kerutuk Sedap Yang Dikongsikan Oleh Afy Al Habibi Ni.


Cara menyediakan singgang daging ini seperti berikut: Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, lada hitam yang sudah siap tumbuk, bawang kecil, bawang putih, halia, kunyit.

Sapa Penggemar Dalca Angkat Tangan Hihi.kalau Di Kelantan Dalca Dihidangkan Masa Kenduri Kendara Jer.untuk Makan Harian Xdelah Mak2 Kat Sana Nk Masak Dalca Ni.maybe Depa Lebih Memilih Singgang Atau Masakan Simple Jer.kalau Kat Umah Saya Ni, Bila Masak Nasi Berperisa,Nk Kena Ada Jugak La Lauk Yang Berkuah Ni.kalau Sebelum Ni Saya.


Rendang ialah hidangan yang dikira wajib ada untuk hari raya dan kenduri. Tutup periuk supaya daging cepat empuk. Gaul rata dan masak sekejap.

2 1/2 Ulas Bawang Merah India Saiz Bola Pingpong.


Biarkan seketika, kemudian bolehkan tutup api. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Daging ½ kilo yang dihiris atau potong kecil

Semua Bahan Bertanda * Tu Masukkan Dalam Periuk Dan Digaul Bersama Daging Tanpa Air.


3)selepas itu,masukkan hirisan daging tadi.masak hingga daging empuk.tambah lagi air jika daging terlihat kering. Jika air kurang, boleh tambah. Untuk menghasilkan rendang asmah manjalara yang sedap dan tahan lama, disarankan supaya kita hanya menggunakan bahan bahan asli dan segar.

LihatTutupKomentar

ads1

close