Resepi Kuih Siput 1Kg Tepung. 1kg tepung gandum 300gm tepung ubi 2 biji telur 1 sudu makan cili boh 5 sudu makan serbuk kari 1 senduk margerin (dicairkan dlm periuk) daun kari (dihiris halus, lagi banyak lagi sedap) garam secukup rasa ajinomoto penambah perisa. Namun bezanya ialah, jika pakai tepung beras dipanggil kuih pelita sedangkan kalau pakai tepung gandum dipanggil kuih limas.

Mentega sangat penting untuk menjadikan kuih siput rangup dan gebu bila dimakan. Rupanya zaman sekarang ni dah ada resepi yang diinovasi jadi kuih siput moden yang tak perlu uli tepung pun. Masukkan mentega cair yang telah sejuk sedikit demi sedikit ke dalam tepung yang telah.
Rasa berempah dia tu tak sama, jadi sabtu lepas pagi tu aku call mak nor dulu untuk comfirmkan resepi. Hmm lembik adunannya, itu belum lagi dimasukkan air. Resipi yong tau foo ni sedap macam dekat pasar malam.
Masukkan mentega cair yang telah sejuk sedikit demi sedikit ke dalam tepung yang telah. Assalamuailaikum petua dan amalan rezeki melimpah tak pernah habis blog archive 😅 esk smbung lg 1kg.
Jangan Lupa Goreng Terlebih Dahulu Udang Kering Untuk Lagi Wangi Aroma Kuih Siput Anda.sementara Itu Cairkan Mentega Tadi Atas Api Kecil Dan Biarkan Sejuk.
Mentega sangat penting untuk menjadikan kuih siput rangup dan gebu bila dimakan. 🐚 3 cwn tepung gandum • 🐚 3 sudu besar rempah kari ayam & daging • 🐚 1 sudu bsr serbuk cili • 🐚 1 sudu bsr jintan manis* • 🐚 1 sudu bsr jintan putih* • 🐚 1 sudu bsr ketumbar* • 🐚 2 sudu bsr udang kering* • (bhn2 bertanda * di blend kering hingga sedikit halus) nor al fatihah. Sangat sedap & cukup rasa.
Share To Twitter Share To Facebook.
Cara penyediaan resepi kuih siput rangup : Jadi saya pun terpaksa mengubah ubah sendiri resepi dengan menambah tepung gandum menjadikan 500 gram. Kemudian digelek di atas acuan kuih siput, selepas siap ia.
Dah Lah Kali Pertama Mahu Cuba Membuat Kuih Siput Sendiri.
Gaul tepung santan bahan kisar marjerin. Online resepi collection sunday, may 15, 2016. 1 kilo tepung gandum 2 senduk minyak panas 2 sudu besar planta
Sekarang Dah Jarang Nampak Orang Buat Kan.
Dari zaman nenek dan ibu kita lagi kuih ini sudah terkenal dan digemari ramai. Sebut sahaja kuih siput sama ada yang berempah atau lemak manis, ramai yang menyukainya. Rupanya zaman sekarang ni dah ada resepi yang diinovasi jadi kuih siput moden yang tak perlu uli tepung pun.
Ayak Tepung Ke Dalam Bekas, Tapi Simpan Sikit Dalam Separuh Secawan Tepung Untuk Tambahan & Untuk Guna Masa Buat Siput Nanti.
Sebab rasanya yang rangup dan wangi dengan aroma rempah. Che nom gunakan mentega jenama puteri untuk bancuhan tepung. Hmm lembik adunannya, itu belum lagi dimasukkan air.