Resepi Sotong Sumbat Pulut Kedah

Resepi Sotong Sumbat Pulut Kedah. 7900 hits bahan asotong isi udangtelurdaun bawangdaun supcili apibawang besarlada sulah garam cara penyediaan potong semua bahan ni dan gaul sebati goreng macam telur dadar dan kemudian hancurkan sumbat dalam sotong masukkan kepala sotong sekali dan. Masukkan sekali gula melaka, gula mengikut kemanisan yang disukai dan garam.

Resepi Sotong Pulut Sumbat Kerja Kosq
Resepi Sotong Pulut Sumbat Kerja Kosq from kerjakosq.blogspot.com

Ketupat sotong ialah sotong yang disumbat dengan pulut. Kemudian sumbat telur hancur tadi dalam perut sotong sehingga penuh. Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang.

Biarkan sekejap supaya sambal kita pekat, jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Okay 1st kita masak inti untuk sumbat dlm sotong tu dulu. Masukkan sotong, dan letak semua halba, bawang merah dan halia yang dihiris tadi.

Lepas tu cucuk kepala sotong dengan lidi. 10 ekor sotong (potong nipis), 5 sudu besar tepung jagung, 3 sudu besar lada sulah, Lepas masukkan, cucuk kepala dan badan sotong menggunakan lidi.

Aku Pun Gigih Menggugel Cari Resepi Terhebat.


Semua agak kurang menarik perhatian dan merumitkan. Sebab nk masukkan kepala sotong bahagian depan. Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong.

Kemudian Susun Sotong Atas Daun Pandan Dan Masukkan Santan Sehingga Sotong Tenggelam.


Jangan lupa sumbat juga kepala sotong kedalamnya sebelum ditutup. Lepas masukkan, cucuk kepala dan badan sotong menggunakan lidi. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.

Bila Inti Dah Sejuk, Boleh Sumbatkan Dalam Sotong Tau.


Resepi ayam masak merah sedap mudah pastinya menjadi resepi ayam masak merah sedap mudah pastinya menjadi bahan memasak : ️ setelah di isikan beras pulut, ambik lidi dan cucuk di bahagian terbuka tadi supaya pulut tidak terkeluar nanti. Lepas tu cucuk kepala sotong dengan lidi.

Resepi Sotong Sumbat Pulut Paling Sedap Lets Check This.


Kuah ni dah mendidih sikit, boleh masukkan sotong yang sudah disumbat dengan intinya. Bila dah pecah minyak, masukkan sos tiram dan bahan perasa gula dan garam. Gaul semua bahan b hingga rata kemudian sumbat kedalam sotong hingga penuh lepas tu tutup dengan kepala sotong dan selitkan lidi untuk menghalang dari bahan2 tadi terkeluar bila semua siap rebus sotong dengan bahan c berserta garam dan sedikit serbuk perasa renehkan sebentar hingga sotong masak kemudian bolehlah.

Masukkan Kepala Sotong Ke Dalam Badannya Dan Tekankan Sedikit.


Ketupat sotong kelantan berwarna gelap dan rasa lemak manis (sweet), manakala versi terengganu berwarna putih dan rasa lemak masin (savory). 10 ekor sotong (potong nipis), 5 sudu besar tepung jagung, 3 sudu besar lada sulah, Hidangan ini sedap untuk lauk makan malam.

LihatTutupKomentar

ads1

close