Resepi Talam Tepung Beras Chef Asma

Resepi Talam Tepung Beras Chef Asma. 1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 1/2 cawan gula pasi. Kalau sapa yang suka makan kuih2 cam gini memang marbeless rasanya.

Damai Qalbu KUIH TALAM GULA MERAH
Damai Qalbu KUIH TALAM GULA MERAH from rohaisha.blogspot.com

Ni kali ke 2 t berguru dengan chef memang best la. Terima kasih yatie, kuih ni memang sedap dan lembut aje. 3 cawan santan pekat 1 cawan tepung beras 1 sudu kecil garam cara:

3 sudu besar udang kering atau udang basah (kisar halus) 5. 1 1/2 sudu teh garam; 1.talam ubi kayu 2.talam sago banjar 3.talam labu berlauk 4.talam mak dara 5.bingka ubi 6.bingka labu 7.bingka tepung beras 8.koleh kacang 9.kasui nyonya 10.serimuka pulut hitam dan 2 resepi free

Satukan tepung beras, keladi kisar, garam, santan dan air. Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak atas api sehingga agak likat. Talam keladi yg mabeless , kali ni resepi ikut resepi yg dikongsikan oleh cheff asma.

Sukat Sebanyak 2 Cawan Air Gula.


Asal resipi kuih talam keladi ni ialah dari chef asma, tapi untuk dikongsikan disini ct ambil dari blog yatie. Lepas tu masukkan ke dalam loyang yang telah disapukan minyak. Untuk menyediakan bahagian talam, keladi direbus dan dikisar bersama air.

Tak Boleh Tahan Lagi Nak Tunggu Hari Minggu.


Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak atas api sehingga agak likat. 1 cawan gula* | (*) masak dan sejukkan 1/2 cawan gula pasi. Sesuai untuk mengukus apa saja jenis kuih terutamanya kuih talam

Satukan Bahan Lapisan Bawah Iaitu 1 Cawan Tepung, 2 Cawan Air Gula Di Atas Dan Sedikit Air Kapur.


Talam cendol by kak wan @ resipicitarasawan resipi : Terima kasih yatie, kuih ni memang sedap dan lembut aje. Kalau sapa yang suka makan kuih2 cam gini memang marbeless rasanya.

Cash & Carry Rm270 / Pos Rm300 Untuk Semenanjung Malaysia Sahaja ++++ (Percuma 20 Resepi Pelbagai Jenis Masakan Dari Chef Asma).


Lepas tu boleh la dikukus. Sebab tulah kalau makan payah nak berhenti sebab sedap sangat hehehe. Resepi asal dari talam cendol chef asma, cuma kali ni saya buat 2 lapis dan 2 perisa bahagian atasnya.

140 Gm Tepung Beras 60 Gm Tepung Ubi 60 Gm Tepung Gandum 180 Gm Gula ~ Resepi Asal 140 Gm Gula Ita Tambah Lagi 40 Gm Kerana Ita Rasa Macam Kurang Manis 270 Ml Santan Pekat 470 Ml Air 1/4 Sudu Teh Garam 1/4 Sudu Teh Air Kapur 2 Biji Telur Bahan B 100 Gm Isi Durian ~ Ita Lebihkan 150 Gm 100 Ml Air Bahan C 1 Sudu Teh Pewarna Kuning Telur 1/2 Sudu Teh Pewarna Lemon


Talam keladi yg mabeless , kali ni resepi ikut resepi yg dikongsikan oleh cheff asma. 1) 300 gram keladi (rebus dan potong dadu). 1.talam ubi kayu 2.talam sago banjar 3.talam labu berlauk 4.talam mak dara 5.bingka ubi 6.bingka labu 7.bingka tepung beras 8.koleh kacang 9.kasui nyonya 10.serimuka pulut hitam dan 2 resepi free

LihatTutupKomentar

ads1

close